Skip to content

Kategorija: Fitoterapija

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE (IV) DEO

OPSTRUKTIVNI BRONHITIS DECE I LEČENJE LASERO- MAGNETNOM TERAPIJOM

Veoma interesantan princip lečenja opstruktivnog bronhitisa dece je tretman kombinacijom biostimulativnih lasera male snage i akupunkturnih magneta. Pokazalo se da je ovakav sistem lečenja još efikasniji nego tretman opstrukcija kod odraslih, uz delovanje akupunkturnih igala. Tretman se primenjuje veće od 4-te godine života, pa sve do 18-te godine. Prednost je što je postupak neinvazivan, nema bola, nema neprijatnosti, pa ga lako prihvataju i sasvim mala deca. Osim toga, ne dolazi se svakodnevno, već jednom nedeljno (ili jednom u 10 dana).

Koriste se biostimulativni laseri male snage. Raspon talasnih dužina je od 660-904 nanometara (na granici crvenog dela svetlosnog spektra).

Biostimulativni laseri male snage

Ova grupa lasera smanjuje bol (ako postoji), ublažava upalne procese i oticanje tkiva. Uz sve to, deluju biostimulativno na ćelije. Uravnotežava brojne procese u ćelijama: rad organela, enzimski dinamizam, uravnotežavanje energetskih procesa na tom mikro nivou, itd.

Akupunkturni magneti prečnika 12-18 mm se postavljaju na nekoliko akupunkturnih tačaka, tako što se ispupčeni deo, koji je N (severni) pol, stavlja na akupunkturne tačke, a S (južni) pol je zaravnjen, da bi se preko njega postavljao flaster, koji magnet drži prilepljen na kožu. Postoje i sitniji magneti, prečnika 3 mm, a jedan se stavlja na tačku „pluća“ unutar ušne školjke (to polje pluća je vrlo važno u ovom tretmanu).

akupunkturni magneti

Postupak teče na sledeći način: Prvo se biostimulativnim laserom „ozrači“ polje određene akupunkturne tačke tokom 25-27 sec, a onda se na ta ista mesta lepe magneti pomoću flastera. Tako, ti magneti stoje 7-10 dana. Uz njih moguće je normalno kupanje i higijena. A ako se desi da magneti otpadnu, lepak na flasteru označava markirano mesto, tako da se magneti mogu ponovo pričvrstiti, sada novim flasterom (okruglog ili četvrtastog oblika). To bez problema može obaviti roditelj deteta. Pacijent dolazi jednom u 7 ili 10 dana, da se proces obavi na suprotnoj strani tela. Ima i tačka, koje se koriste, a nalaze se na srednjoj liniji tela na akupunkturnim meridijanima (prednjim i zadnjim). Tada se akupunkturni magneti pomere vertikalno na nižu ili višu tačku, koja dolazi u obzir, u ovom procesu.

Radi se 6 ovakvih tretmana (dolazaka), a onda se pravi pauza od 2,5-3 meseca i nakon toga postupak se ponovi.

Rezultati su stvarno dobri. Ne samo da dolazi do proređenja napada, već se veoma često proces opstrukcija prekine zauvek.

O ovom procesu svedoče mnogi pedijatri i uopšte lekari, koji ga primenjuju kod dece i mladih do 18 godina. Nakon toga, efikasnost procesa se znatno smanjuje, pa su zato i određene ove starosne granice.

Lično, imao sam sjajna iskustva u primeni ovog metoda lečenja. Ovaj način lečenja se preporučuje i u tetmanu noćnog mokrenja i atopijskog dermatitisa dece.

Kod noćnog mokrenja nije ni približno efikasan kao kod opstruktivnog bronhitisa dece.

Kod atopijskog dermatitisa, mada je dobro zamišljen, problem je velika osetljivost i nadraženost kože dece samom bolešću, tako da se mogućnost samo teoretski spominje.

Ostavi komentar

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE (III DEO)

OPSTRUKTIVNI BRONHITIS- LEČENJE AKUPUNKTUROM

Osim lekovitim biljem, opstruktivni bronhitis je moguće lečiti i akupunkturom (ili posebno kod dece u rasponu od 4-18 godina, kombinacijom akupunkturnih magneta i biostimulativnih lasera male snage- o čemu će biti reči u IV- om nastavku). Potrebno je, na osnovu akupunkturnih kriterijuma, dobro izdiferencirati o kom se tipu opstruktivnog bronhitisa radi. Može se raditi o „jakom“ ili slabom“ opstruktivnom bronhitisu, a uzročnost može biti vezana ili neposredno za Pluća, ili za slabost Slezine, Bubrega i snažnu „vatru“ Jetre.

Jesen jeste vreme koje pripada elementu Metal (po osnovnom akupunkturnom Zakonu Pet elemenata), kada je provokacija plućnih tegoba najizvesnija. Pored otkrivanja pravog tipa opstruktivnog bronhitisa, koji zahteva korišćenje konkretnih tačaka, vezanih za pojedinačne organe, postoje i standardne tačke koje se gotovo redovno koriste tokom akupunkturnog rada, kada je u pitanju opstruktivni bronhitis.

No, to su već finese i suptilnosti, koje zainteresovanom laiku nisu previše bitne. Koriste se akupunkturne igle različitih dužina i debljina. Način njihovog postavljanja zahteva veštinu i znanje. Lokacija akupunkturnih tačaka je uglavnom, uz neophodnu opreznost, bezbedna, u smislu ugrožavanja zdravlja. No, postoje i lokacije, koje mogu ugroziti život, pa čak i izazvati trenutnu smrt, ako se igle nađu u nestručnim rukama i u rukama osoba, koje nemaju adekvatna znanja.

(Tačka iznad grudne kosti, Tiantu- RM22, je opasna po život, ako se iglom ulazi horizontalno, jer može ući u medijastinum- sredogruđe i izazvati trenutnu smrt, njegovom povredom.)

U svakom slučaju, akupunktura je veoma koristan tretman lečenja opstruktivnog bronhitisa. Metod se može koristiti kao singl metod, ali ga je veoma uputno kombinovati i sa fitotereapijom, sa apiterapijom- lečenjem pčelinjim preparatima (moćno polje apiterapije je tretman respiratornih tegoba, ali o tome treba porazgovarati i obratiti se iskusnom apiterapeutu), homeopatijom i drugim korisnim granama integrativne- tradicionalne medicine.

Akupunkturu, u svrhe lečenja opstruktivnog bronhitisa, treba upražnjavati bar dva puta godišnje. Njeni efekti su: proređivanje disajnih tegoba, energetsko uravnotežavanje kompletnog respiratornog sistema, poboljšavanje laboratorijskih parametara i disajnih testova, smanjivanje količine lekova, povećanje telesne i mentalne svežine.

1 Komentar

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE (II DEO)

OPSTRUKTIVNI BRONHITISLEČENJE FITOTERAPIJOM

Najteži problem vezano za respiratorni sistem, u jesen, je česta aktivacija opstruktivnog bronhitisa (normalno, on može trajati i tokom ostalog dela godine). U narodu je to poznato kao „astma“. Zahvata i decu i odrasle. Često počinje od ranog detinjstva pa se proteže kroz odraslo doba.

Otkriveno je da se radi o defektu na 11- om hromozomu (čovek ih ima 46 ili 23 para) i zahvata oko 20% populacije. To se zove „atopijski status“.

Tegobe dovode do grča disajnih cevi (grč glatke muskulature bronhija), do otoka sluzokože, pojave gustog sekreta. Iako je doživotna kod velikog procenta astmatičara, ne umanjuje im ni životnu ni radnu sposobnost. Podatak da 15-20% američkih olimpijaca pati od astme je najbolji dokaz tome. Radi se o pojačanom stvaranju antitela, IgE, a sledstveno tome nastanku alergijskog reagovanja na: grinje, feces bubašvaba, na izlučevine na dlakama kućnih životinja, na polene trava i drveća, itd.

Lečenju i umanjivanju tegoba je moguće pristupiti na više načina. Pored terapije koju nudi oficijelna medicina, mogu se primenjivati i metode integrativne medicine. Ovde će se govoriti o fitoterapiji, akupunkturi, magneto- laserskoj terapiji (primenjuje se kod dece i mladih do 18 godina).

Od lekovitog bilja, u smislu smanjivanja grčeva glatke muskulature disajnih cevi, koriste se spazmolitici: ginko, zeleni čaj, rosulja (Drosera rotundifolia), veliki oman, žalfija, lavanda, dobričica, ljubičica, majkina dušica, itd. Koriste se u formi čajeva, koje (naročito kod dece) treba zasladiti kvalitetnim medom (na koji nema alergijskog reagovanja).

Barcin/Getty Images

Zeleni čaj

Žalfija

Mogu se takođe koristiti biljke koje razbijaju sekret: Gorčika (Marrubium vulgare), Slatki koren, Eukaliptusovo lišće, Majkina dušica, Kim, Anis, Nana. Kao i biljke koje u sebi imaju dosta saponina: Divlji dan i noć, Breza, Divlji kesten, Bršljen, Rastavić, itd

Bilje se može koristiti i u inhalacijama, u prirodnoj formi- prigodno usitnjeno ili u formi njihovih esencijalnih ulja (preko inhalatora- koji su veoma pogodni u tom smislu).

Eukaliptus

Slatki koren

Jedna kombinacija za inhalaciju putem inhalatora:

Esencijalna ulja:

Mentol

Kamfor

Ulja četinara

Eukaliptus

Sa lečenjem lekovitim biljem treba početi veoma rano, posebno kod dece koja su ozbiljni „opstruktivci“- imaju atopijski dermatitis, kašlju noću, imaju weezing („sviranje u plućima). No, lečenje se može primenjivati i kod blažih formi oboljenja.

4 Komentar

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE

Hronični rinitisi (kijavice)

Kiše, vetrovi i povećana vlažnost vazduha provociraju kompletan respiratorni sistem, od nosa, grla, sinusa, sve do kompletnog plućnog aparata (disajnih cevi i plućnog tkiva). To jako dobro znaju osobe koje imaju slabosti pomenutih zona. Tegobe i simptomi obolenja mogu da se intezivnije, nego u drugim godišnjim dobima, provlače skoro kroz celu jesen, ali i na druge delove godine, u manjem intenzitetu.

Hronične kijavice su veoma dosadne i na jasan način umanjuju kvalitet života, posebno kada im naiđe period pogoršanja (akutizacije). Svakako da ne ugrožavaju život, ali se mogu širiti i na ždrelo, na sinuse i veoma ometati osobu u svakodnevnim profesionalnim i životnim aktivnostima. Zbog toga, njihovom lečenju treba pristupati ozbiljno i kompleksno. To uključuje aspekte oficijelne medicine, ali i grane integrativne (prirodne) medicine i to u više njenih oblasti (fitoterapija, akupunktura, apiterapija)

Kad god je moguće, kijavicu treba lečiti na osnovu antibiograma, po uzetom brisu iz nosa, čime se određuje najefikasniji antibiotik, u konkretnom slučaju. No, često to ne bude dovoljno, pa je potrebno da se pomogne i drugim načinima. Nešto sa čime se slažu i specijalisti ORL, to je primena inhalacija. Inhalacije se mogu izvoditi modernim inhalatorima, gde se kao supstance koriste ili oficijelni lekovi ili esencijalna ulja lekovitih biljaka. Naravno, inhalaciju je moguće obavljati i na najjednostavniji i najobičniji način inhaliranjem iznad toplog čaja, koji bi trebao da bude mešavina bar dve- tri lekovite biljke (žalfija, majkina dušica, eukaliptus, bosiljak, kamilica, itd). Inhalacije treba sprovoditi uredno, disciplinovano, a nekada i dugotrajno.

majkina dušica
bosiljak

Akupunktura može dati veoma dobre rezultate i na dugo vremena umanjivati tegobe. Koriste se filiformne iglice, toliko tanke, da pacijent često i ne oseti njihov ubod. Pored iglica koje se postavljaju na akupunkturne tačke u neposrednoj okolini nosa, koriste se i udaljene tačke, koje takođe imaju moć lekovitosti, posebno ako se poseduje dovoljno znanja, da se uoče glavni razlozi koji su doveli do tegoba (alergije, hladnoća, vlaga, vetar).

Korisna je takođe i primena apiterapije (pčelinjih proizvoda): propolisa, polena, perge, itd, ali o tome treba potražiti savet od vrsnog apiterapeuta.

2 Komentar

RANO JESENJE DOBA- „MIHOLJSKO LETO“

ZDRAVSTVENE TEGOBE KOJE NASTUPAJU SA PROLASKOM LETA

Dragi Moji,

Rana jesen donosi obilje, u obliku dozrelog voća, umerenih i veoma prijatnih temperatura, živopisnosti prirode, koja se razliva u mnoštvo boja prijatnih oku, komotne i intenzivirane ljudske aktivnosti na nivou socijalnih kontakata, brojna kulturna i umetnička događanja , sportske događaje, itd.

Ali, ovo je sa druge strane i vreme pojačanog vetra, pojačane vlažnosti (čestih kiša, ali i pljuskova) sa čestim i iznenadnim padovima temperature, kao uvod u hladni deo godine.

Akupunkturna medicina bi rekla, da je vreme „pete sezone“- „miholjsko“, „indijansko“ leto, vreme prevladavanja energije elementa Zemlja ( čiji su telesni predstavnici Slezina i Želudac), koja sa svoje strane, posebno u ovom periodu, može da unosi patološku Vlagu u organizam, koja vodi zastojima energije- Ći-a ili Ki-a (najbitnijeg pojma u medicini Istoka). Energiji je neophodna konstantnost kretanja i proticanja kroz akupunkturne tačke i meridijane. Još je Sigmund Frojd, ne baveći se akupunkturom, niti medicinom akupunkture i energije (realno i ne znajući za nju) rekao: „Zdravlje je ravnoteža između priticanja i odlivanja energije“! Zato, zastoji energije usled nagomilavanja patološke Vlage, mogu da daju osetljivosti i razbolevanja pre svega respiratornih organa.

Ovo vreme se karakteriše učestalim virusnim infekcijama, upalama grla, obolevanjem bronhija, učestalim napadima astme i zato je potrebno jačati sopstveni imunitet, provoditi vreme na svežem vazduhu, hraniti se zdravo i koristiti pre svega u preventivnom smislu, ali i kada dođe do pojave bolesti, prirodne sisteme lečenja: lekovito bilje, akupunkturu, vežbe joge i Ći Gonga (usklađene pokrete i sisteme disanja za postizanje ravnoteže uma i tela), lekovite preparate meda, itd.

proizvodi od meda
lekovito bilje
joga
5 Komentar

DELOVANJE NA OPIJATSKE RECEPTORE

BILJKE KOJE SE KORISTE U STIMULACIJI OPIJATSKIH RECEPTORA

U pravcu ublažavanja bolova, a i smanjenja zloupotrebe opijata, kao što su heroin, kokain i metamfetamin, kineska fitoterapija koristi dve biljke: Ying Su Ke (Papaver somniferum)- na našem podneblju poznatu kao Domaći Mak i Yan Hu Suo (Cordyalis rhizoma)- kod nas poznata kao Mlađa ili Šuplja Mlađa. Postoji oko 470 vrsta ove biljke, a rasprostranjena je u Evropi, Aziji, kao i na planinama Afrike.

Kao odgovor na bol naše telo poseduje sopstvene opijatske receptore. Kada se bol pojavi aktiviraju se određeni enzimski sistemi, ćelije daju svoje specifične odgovore i dolazi do promena na nivou ćelijskih kanala (kanali kroz koje se dinamično izmenjuju joni kalcijuma, natrijuma, kalijuma). Na ovaj način se koče bolni impulsi, koji dopiru do mozga, ali ovo nije dovoljno da se umire pravi izvori bolova.

Postoje u telu brojni receptori protiv bolova: delta, k, i mu receptori. Oni imaju posebnu prijemčivost na endorfine i enkefaline (endomorfinske materije locirane u depoima određenih delova mozga). Otkriveni su u presinaptičkim (završetak jednog nerva) i postsinaptičkim (početak narednog nerva) formacijama. Ove supstance se inače efikasno oslobađaju iz svojih depoa delovanjem akupunkture. Inače, mu receptori su skoncentrisani i u želucu, duž tankog creva i u početnom delu debelog creva. Aktivacija ovih receptora umiruje peristaltičke pokrete. Mu opijatski receptorski agonisti (agonist aktivira receptore, a antagonist ih umiruje) su upravo pronađeni u spomenute dve biljke.

Yin Su Ke (Papaver somniferum)– su ustvari čaure Domaćeg Maka, koje zaostaju nakon pražnjenja semenja iz njih. Čaure maka su registrovane u kineskoj materiji medici. One su upravo izvor mu opioidnih receptorskih agonista. Primarno se koriste kao adstringent (stiska sluzokože i kožu) i kao opšti stabilizator. Preporučuje se kod diarea i kašlja, ako su praćeni bolom. Ako se upotrebi van ovih tegoba vodi usporenju disanja i umirivanju peristaltike.

Yan Hu Suo (Cordyalis rhizoma)– spada takođe u Papaveraceae. Aktivni deo su tvrdi komadići rizoma (rizom je podzemno stablo), koji su žućkasto braonkasti. Upotreba ovih rizoma poboljšava cirkulaciju i reguliše harmoničan tok ĆI-a (energije) kroz akupunkturne meridijane. Biljka posebno dobro prodire u meridijan jetre, ali i u meridijan srca i želuca. Snažno zaustavlja bol. Deluje ne samo na mu, već i na k receptore. Poseduje alkaloide (tetrahidropalmitin, protopin, kordialin i dr), kao i brojne flavonoide. Efikasno primiruje opioidne zavisnike (heroinske, metamfetaminske, kokainske). Kada se priprema na sirćetu lakše i direktnije prodire u kanal jetre. Primećeno je da se efekti biljke pojačavaju ako se koristi uz elektroakupunkturu.

1 Komentar

MEDICINA RENESANSE (III DEO)

LEKOVITI SAVETI ZA ZDRAVLJE STOMAKA (Marsalio Fićino)

Potrebno je posvetiti mnogo pažnje i brige stomaku, da ne bi došlo do pojave nadimanja, muke, lošeg varenja, bolova, glavobolja stomačnog porekla. Ali, najvažnije od svega je da stomak dobro vari hranu. Galen, slavni lekar Starog Rima, je dobro varenje nazivao „korenom života“! Jer, baš loše varenje posebno opterećuje „vatrenu krepkost“ („vitalnu esenciju“- primedba).

GALEN

Veliko opšte pravilo za zdravlje je: „Hrana ne čini dobro ako nije svarena!“ Fluidi, koji teku telom, u slučaju nesvarene hrane, su štetni! Manje pikantna hrana čini manje problema. Zato koristiti samo onolike količine hrane, koje su prikladne. Hrana ne treba da bude previše tečna, ni previše tvrda, niti suviše hladna i presna, niti- da odjednom bude više vrsta hrane. Kada se govori o varenju ne misli se samo na ono što se dešava u stomaku, već i na drugu fazu- ono što se dešava u jetri, na treću fazu- ono što se dešava u krvi i na četvrtu fazu- ono što završava u udovima. Dugi intervali bez hrane ne neguju esenciju.

Pravila antičkog filozofa Arnalda: „Životinjski proizvodi, povrće, voće, vino i dr. moraju biti birani sa čistih, mirisnih regiona, gde duva umereni vetar, gde sunce prijatno greje, gde vode ne stagniraju, gde nema balega, gde je prirodna vlažnost i gde se ne kvari ono što raste.“

Hranu treba uzimati 2 puta dnevno i gledati da bude umerena, a lako zamirisana cimetom ili mirišljavim orahom. Koristiti dosta: nane, žalfije, cikoriju (vodopiju- primedba), crvene ruže, sirće. To su najbolji prijatelji stomaka! Jesti slatke crvene jabuke jer je u njima odlična ravnoteža slatkog i kiselkastog. Za stomak je bolje crveno vino od belog. I koristiti više tečne hrane, nego suve i teške. Posle jela koristiti: korijander, dunje, crvene jabuke, mušmule. Ne spavati posle popodnevnog jela, sem ako je jaka potreba.

Stomak ne podnosi žurbu, ali voli vežbanje- sem, ako je prepun. Izbegavati seksualni odnos neposredno nakon jela. Kolikom pravilno varenje, tako je važna i redovna eliminacija otpadnog materijala od hrane.

Neophodna su i česta i raznolika kretanja. Antički Grci su posebno vodili računa da krv ne bude hladna, suva i nemirna.

2 Komentar