Skip to content

SAMOLEČENJE LLLT (biostimulativnim laserom male snage)

KORISNOST BIOSTIMULATIVNIH LASERA

S obzirom da sam u ozbiljnim godinama (65+) sasvim je jasno što se često javlja potreba za korigovanjem i uravnotežavanjem zdravstvenog stanja, vezano za različite simptome.

Jedan od problema sa kojim sam se suočio u martu prošle godine je pojava neprekidnog igranja nerva na tabanu. S obzirom da sam imao nekakve zastoje energije na stopalima (ništa što ograničava ili invalidizuje, a i objasniću drugom prilikom), pojavio mi se realni strah da „stvar“ nije možda sistemska, vezana za poremećaj CNS (centralnog nervnog sistema). Prošao sam neophodne dijagnostike: magnetna rezonanca kičme, EMG (elektromioneurografija- postupak zabadanja igala u mišiće stopala, a što i nije baš prijatna procedura), neurološke preglede. Na kraju je potvrđeno da je problem nerva „na lokalnom nivou“. Predložena mi je terapija lekovima (u koje sve manje imam poverenja, a koji mi nisu pokazali nikakav boljitak).

No, čim mi se javilo igranje nerva samoinicijativno sam započeo sa terapijom biostimulativnim laserom male snage, kojeg imam u svojoj ordinaciji. To se dešavalo tokom marta 2023. Znao sam da laser umanjuje bol, oticanja, upalne procese. No, znam i da laser primiruje ćelijski potencijal nerava, što znači da primiruje njegovu živost, razmene elektrolita između ćelije i van ćelijskog prostora i da otežava „živost“ prodiranja jona u ćeliju i iz nje. Ubrzo mi je prestalo igranje nerva na malom prstu noge, ali glavni problem je predstavljalo samo „stablo“ nerva na tabanu, blizu IV i V prsta, sa kojim sam znao da ću morati da budem strpljiviji. Jer, laser jeste pouzdan, ali umeren i prilično spor. Ubrzo sam uspeo da ostvarim povremeno mirovanje nerva. Radio sam po 10 laserskih tretmana u jednoj seriji, na svaki drugi dan. Znači, jedna serija je trajala tokom 20 dana, nakon čega sam pravio pauze od dve nedelje. Suštinski, jedan niz terapija (sa pauzom) je trajao duže od mesec dana. Iako je to spor ritam, gotovo svakodnevno sam uočavao poboljšanja. Tokom leta sam napravio pauzu od 2,5 meseca, jer je stanje bilo podnošljivo. U januaru 2024. u periodu od 9-12.01. prvi put mi se desilo da mi je nerv potpuno mirovao 3,5 dana. Nastavio je „igranje“ tog 12-og, ali nakon toga je usledio period mirovanja od bar dve nedelje. Bio sam čak potpuno zaboravio na igranje nerva. A, i inače sam predvideo da tokom kompletnog januara bude pauza. Evo, prošao je i februar, a još nisam počeo sa terapijama.

Sada sam potpuno miran po pitanju prognoze sa nervom. Javi se on po koji put, ali mi je jasno da ću strpljivošću rešiti njegov problem. Ne žurim sa nastavkom terapija. No, ovo je samo znak koliko neagresivne metode lečenja, prirodne po svom toku (jer je laser emiter harmonizovane energije) imaju prdenost nad bilo kakvom medikamentoznom terapijom. I koliko vidim, u sindromu „nervoznih nogu“ je on ustvari metoda izbora. Terapija laserom je jedna od neškodljivih i prirodnih terapija koje koristim za neke druge zdravstvene probleme, koji zahtevaju strpljivost, sistematičnost i smirenost.

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *