Skip to content

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE (V DEO)

Pluća vladaju kožom i kožnim strukturama (dlake, znojne, lojne žlezde)

Hajde, da sa poslednjim danima jeseni završimo i kompletiramo priču o zdravstvenim tegobama jeseni,

Kao i svi kompaktni (Zhang) organi, u Zakonu Pet Elemenata (Organa), pluća imaju svoje otvaranje u čulo. Konkretno u čulo mirisa, a što smo obradili u prvim poglavljima. Kompaktni organi vladaju i nekim tkivima. Tako, pluća vladaju kožom i kožnim adneksima (strukturama).

Jesen je vreme najveće energije u elementu Metal, kojem pluća i pripadaju. I to znači da će sve vezano za pluća imati svoju pojačanu energiju, a što se praktično manisfetuje problemima sa kožom.

Ovo se posebno odnosi na dečicu, koja se rađaju sa „atopijskom konstitucijom“, što znači, u imunološkom smislu, sa pojačanim stvaranjem antitela iz grupe E (IgE). Ovo daje atopijski dermatitis, koji se manifestuje crvenilom i svrabom na licu i drugim delovima tela, a posebno na pregibima.

Dete se ne oseća komotno, plačljivo je, nervozno. Bolest se ispoljava u drugoj polovini prve godine života. Problem je što se iz redova ove dece „regrutuje“ najveći broj budućih „opstruktivaca“. Ovu bolest leči zvanična medicina, ali takođe od velike pomoći mogu biti biljke, u formi ohlađenih čajeva, kojima se tretiraju zahvaćene površine ili hidrantnih biljnih krema. Uglavnom se radi o mešavini biljaka (više njih): divlji dan i noć (maćuhica), žuti noćurak (ulje), majkina dušica, kantarion, čičak list, itd. Takođe se može praviti i čaj koji će se piti (zaslađen medom, na koji dete nema alergiju).

Divlji dan i noć

Žuti noćurak

Čičak

Ovo takođe znači, da će doći i do pogoršanja i drugih kožnih obolenja: raznih vrsta ekcema, psoriaze, rozacee, neurotičkih kožnih promena, itd

Ekcem

Psoriaza

Ekcemi uglavnom dolaze kao posledica nadražaja kože ne bilo šta iritativno po nju: hemikalije, deterdženti, metali, specifične supstance vezano za profesiju, životinjske dlake, biljke, kućna prašina itd.

Psoriaza je veoma komplikovana za lečenje, jer postoje razne forme ove bolesti, koji zahtevaju usko specifično lečenje, a postoje i psorijatiformni ekcemi, koji opet imaju različitu uzročnost. Biljem je moguće lečiti ovu bolest. Ali, naglasak treba da bude na oralnom unosu čajeva, u kombinaciji sa dijetom i značajnom promenom načina života. Svakako i biljne hidrantne kreme podržavaju sve to. Jasno je, da je potrebna i strpljivost i upornost, bar oko pola godine, pa i više. Kao dodatak lečenju svakako da ide i akupunktura, sa okružavanjem kožnih promena (nikako ulaskom igle u zahvaćenu kožu). To Kinezi zovu „opkoljavanje kornjače“.

Objavljeno u Fitoterapija

2 Komentar

 1. Dragan Dimitrijević

  Pozdrav i srećni praznici !
  Dr. da li su ekcemi prenosivi ? /ako ih imam na jednom mestu, da li će preći i na druga mesta koja su u „kontaktu“ sa ekcemom ?/
  Šta mislite o proizvodima „BIOSTIL“ !
  Pozdrav.

  • Dragane,
   Ekcemi nisu infektivna obolenja. Prema tome, ne mogu se dobiti od drugih, niti preneti drugome. Ekcemi su „lični problem“. Predstavljaju kasni tip alergijskih reakcija. Svako od nas ima osetljivost na nešto: na hlor iz vode, na sastojke ishrane, na hemikalije, na deterdžente, praškove za pranje rublja, na neke polene i biljke, na životinjsku dlaku, itd, itd. Izvor za nastanak ekcema kod neke osobe je neograničen. To istovremeno znači, da tamo gde se ekcem pojavio, neće se pojaviti na drugom mestu, niti se može preneti sa dela tela na drugi deo tela. No, ono što jeste u kontaktu sa alergenom može biti mesto nastanka ekcema.
   Lično, imam ekcem na šakama, koji sam dobio berući biljku zlatnica (Solidago virgaurea). No, tu gde sam manipulisao biljkom, tu mi se i pojavilo. Ali, tu je i ostao.
   Lečio sam to, dok mi je bio problem, biljnim hidrantnim kremama, ili potapanjem šaka u hladne biljne čajne mešavine. Jer, ekcemi su najčešće crveni i znak su postojanja „vatre“ na mestima pojave. Veoma je važno da se uzalud ne koriste kortikosteroidne masti, sem u prvih 10-ak dana. I još važnije je da kreme ne budu masne (glicerin, vazelin), jer masnoće lepe alergen za kožu.Sada ga se i ne setim da ga imam.
   Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *