JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE (IV) DEO

OPSTRUKTIVNI BRONHITIS DECE I LEČENJE LASERO- MAGNETNOM TERAPIJOM

Veoma interesantan princip lečenja opstruktivnog bronhitisa dece je tretman kombinacijom biostimulativnih lasera male snage i akupunkturnih magneta. Pokazalo se da je ovakav sistem lečenja još efikasniji nego tretman opstrukcija kod odraslih, uz delovanje akupunkturnih igala. Tretman se primenjuje veće od 4-te godine života, pa sve do 18-te godine. Prednost je što je postupak neinvazivan, nema bola, nema neprijatnosti, pa ga lako prihvataju i sasvim mala deca. Osim toga, ne dolazi se svakodnevno, već jednom nedeljno (ili jednom u 10 dana).

Koriste se biostimulativni laseri male snage. Raspon talasnih dužina je od 660-904 nanometara (na granici crvenog dela svetlosnog spektra).

Biostimulativni laseri male snage

Ova grupa lasera smanjuje bol (ako postoji), ublažava upalne procese i oticanje tkiva. Uz sve to, deluju biostimulativno na ćelije. Uravnotežava brojne procese u ćelijama: rad organela, enzimski dinamizam, uravnotežavanje energetskih procesa na tom mikro nivou, itd.

Akupunkturni magneti prečnika 12-18 mm se postavljaju na nekoliko akupunkturnih tačaka, tako što se ispupčeni deo, koji je N (severni) pol, stavlja na akupunkturne tačke, a S (južni) pol je zaravnjen, da bi se preko njega postavljao flaster, koji magnet drži prilepljen na kožu. Postoje i sitniji magneti, prečnika 3 mm, a jedan se stavlja na tačku „pluća“ unutar ušne školjke (to polje pluća je vrlo važno u ovom tretmanu).

akupunkturni magneti

Postupak teče na sledeći način: Prvo se biostimulativnim laserom „ozrači“ polje određene akupunkturne tačke tokom 25-27 sec, a onda se na ta ista mesta lepe magneti pomoću flastera. Tako, ti magneti stoje 7-10 dana. Uz njih moguće je normalno kupanje i higijena. A ako se desi da magneti otpadnu, lepak na flasteru označava markirano mesto, tako da se magneti mogu ponovo pričvrstiti, sada novim flasterom (okruglog ili četvrtastog oblika). To bez problema može obaviti roditelj deteta. Pacijent dolazi jednom u 7 ili 10 dana, da se proces obavi na suprotnoj strani tela. Ima i tačka, koje se koriste, a nalaze se na srednjoj liniji tela na akupunkturnim meridijanima (prednjim i zadnjim). Tada se akupunkturni magneti pomere vertikalno na nižu ili višu tačku, koja dolazi u obzir, u ovom procesu.

Radi se 6 ovakvih tretmana (dolazaka), a onda se pravi pauza od 2,5-3 meseca i nakon toga postupak se ponovi.

Rezultati su stvarno dobri. Ne samo da dolazi do proređenja napada, već se veoma često proces opstrukcija prekine zauvek.

O ovom procesu svedoče mnogi pedijatri i uopšte lekari, koji ga primenjuju kod dece i mladih do 18 godina. Nakon toga, efikasnost procesa se znatno smanjuje, pa su zato i određene ove starosne granice.

Lično, imao sam sjajna iskustva u primeni ovog metoda lečenja. Ovaj način lečenja se preporučuje i u tetmanu noćnog mokrenja i atopijskog dermatitisa dece.

Kod noćnog mokrenja nije ni približno efikasan kao kod opstruktivnog bronhitisa dece.

Kod atopijskog dermatitisa, mada je dobro zamišljen, problem je velika osetljivost i nadraženost kože dece samom bolešću, tako da se mogućnost samo teoretski spominje.

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *