Skip to content

POVOLJNOSTI KOMBINOVANJA AKUPUNKTURE I MAGNETOTERAPIJE

Ažurirano 7. septembar 2022.

AKUPUNKTURNI MAGNETI I NJIHOVA PRIMENA

(I DEO)

Činjenica je da je Zemljino magnetno polje vremenom sve slabije i slabije, i da je ljudski organizam bukvalno „gladan“ dejstva magnetnog polja. Kombinovanje magnetoterapije sa akupunkturom kompletira efekat i podiže efikasnost zajedničkog uticaja, jer i akupunkturni meridijani i tačke predstavljaju električni sistem. Uostalom, poznato je da akupunkturne tačke pojačavaju električnu sporovodljivost. Postoji konstantan strujni tok niskog nivoa, kroz ceo akupunkturni sistem i on iznosi 10 mikro Ampera. Inače, opšte je poznato, da i sam električni tok stvara magnetno polje oko sebe. Zato je jasno, po zakonima fizike, da će magnetno polje ulaziti u reakciju sa električnim sistemom akupunkture, što će stvoriti elektromotivacione sile, a taj fenomen se zove ELEKTROMAGNETNA INDUKCIJA. Ova indukcija utiče na tkiva da se u njima stvara energija. To konačno pojačava kompletnu energiju tela. Glavno dejstvo elektromagnetnog polja jeste duboko i direktno prodiranje u tkiva.

U kombinaciji sa akupunkturom može se koristiti kod funkcionalnih i tkivnih poremećaja. Magneti deluju, ne samo preko akupunkturnih tačaka, već i direktno na povređena mesta, na koja se postave. Ubrzavanje i stimulacija regenerativnih procesa se ispoljava kroz otvaranje kanala Ca (kalcijumovih) jona što obezbeđuje nesmetano cirkulisanje i Ca jona i energije tela. To regeneriše kosti, meka tkiva, nerve, krvne sudove i stimuliše zarastanje i oksigenaciju tkiva.

Pod uticajem magneta krv smanjuje svoj viskozitet, jer magnetne sile harmonizuju tok tečnosti, s obzirom da voda čini 66% krvi, a molekuli vode su veliki i dipolarni.

MOLEKUL VODE

U magnetnom polju svi molekuli i atomi se urede i postroje kao dipoli, što obezbeđuje nesmetani tok fluida (krvi i limfe), jer sve teče poređano, poput balvana u vodi, koji nesmetano plove.

Izmereno je da je temperatura tretirane regije povećana za 0,1 stepen C, metabolizam je aktivniji, oksigenacija je bolja, eliminišu se kiseli produkti i ispoljava se umanjenje bola.

Akupunkturni magneti mogu biti različitih prečnika: 3, 6, 12, 15 mm i veći, koji se namenski prave. Ispupčena strana je N (severni) i ona ide na kožu, a ravna je S (južni) pol i ona na koju se zalepi flaster, da bi to stajalo na koži.

Objavljeno u Akupunktura

10 Komentar

 1. Branislav

  Radite li sve ovo o čemu pišete u nekoj ordinaciji, odnosno kako se možete kontaktirati za zakazivanje konsultantskih razgovora

  • Branislave,
   Oprostite na nejavljanju. Ovo mi je izuzetno zahtevan i angažovan period, u smislu predavanja,a bilo je i nekih prezentacija.
   Žao mi je što moram da Vam kažem, ali ja sam svoju firmu i ordinaciju zatvorio i ne radim više. No, Beograd je pun ljudi koji se bave različitim vidovima komplementarne- integrativne medicine, pa verujem da ćete tamo naći svu pomoć, za koju ste zainteresovani.
   Pozdrav

 2. Dragan Dimitrijević

  Doktore,
  interesujeme magnetno polje za kukove !
  /koji se magneti koriste, gde kupiti i kako iste grupisati u magnetno polje, gde postaviti ?/
  Hvala unapred.
  Pozdrav.

  • Dragane,
   Izvini na nejavljanju. Nešto sam ređe bio ovih dana na blogu, jer sam imao neke prezentacije, a i spremam predavanja, jer mi sada nailazi veoma intenzivan period.
   Verujem da si pročitao o Dušici Mandić, jer je ona stvorila tu MADU tehniku, kojom se mnogo problema lokomotornog sistema rešava. Ona koristi veoma snažne magnete, koji se ne kupuju. Verujem da su napravljeni u njenoj saradnji sa, mislim, Institutom „Pupin“. Znam da je nakon svog pronalaska provela mnogo vremena sa stručnjacima iz „Pupina“, koji su joj dali prave savete i zajedno sa njom stvorili taj MADU sistem. No, takođe znam, da si sada mnogi „uleteli u igru“, pa, koliko sam čuo, tu se dešavalo svašta, da su u jednom momentu inspektori čak i zabranili rad ordinaciji dr Dušanke Mandić. Tako da mi je neizvesno i nepoznato kakva je sada situacija.
   Sve ovo da bih Ti ilustrovao da tu laik, pa koliko god bio zainteresovan, ne bi trebalo da radi ništa samoinicijativno.
   Klasična fizikalna terapija koristi snažne magnete, u obliku velikih prstena. Tu bi moglo da bude pomoći.
   POzdrav Tebi

 3. Dragan Dimitrijević

  Doktore,
  interesujeme Vaše mišljenje o magnetnom sistemu za kukove instituta „M.Pupin“

  Unapred hvala i pozdrav.

  • Dragane,
   Ako misliš na sistem magneta- „MADU“- „magnetna klopka, mogu Ti reći samo informacije iz druge ruke. Neko su bili zadovoljni, neki ne. Možda je razlog tome što su se mnogi našli pozvani da se mešaju u otkriće dr Mandić Dubravke. Po logici stvari, ako je „magnetna klopka“ realizovana u saradnji sa inženjerima Instituta „Pupin“, verujem da se radi o završenom i stručno objedinjenom izumu. Koliko znam, „klopka se ne koristi samo za problem kukova, već ima i širu namenu. Koliko široku, to uopšte nemam informaciju.
   Kao što nemam ni informaciju da li ordinacija dr Mandić uopšte i radi.
   Eto toliko, ako sam pogodiio temu.
   Pozdrav

  • Dragane,
   Još nešto: „Magnetnu klopku“ postavlja jedino stručni lekar. Ja znam za dr Mandić, a nemam informacije da li je još neko od lekara osposobljen za rad sa tim magnetima. Pacijent nije taj, koji određuje gde će se stavljati magneti.

 4. Dragan Dimitrijević

  Hvala dr. na iscrpnim informacijama.
  Srećni predstojeći praznici i puno sreće !
  Pozdrav.

 5. Dragan Dimitrijević

  Hvala dr. na iscrpnim informacijama.
  /pročitao sam na sajtu instituta „MP“ u vezi „magnetnog sistema“ za kukove ?/

  Srećni predstojeći praznici i puno sreće !
  Pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *