Skip to content

DELOVANJE NA OPIJATSKE RECEPTORE

Ažurirano 7. septembar 2022.

BILJKE KOJE SE KORISTE U STIMULACIJI OPIJATSKIH RECEPTORA

U pravcu ublažavanja bolova, a i smanjenja zloupotrebe opijata, kao što su heroin, kokain i metamfetamin, kineska fitoterapija koristi dve biljke: Ying Su Ke (Papaver somniferum)- na našem podneblju poznatu kao Domaći Mak i Yan Hu Suo (Cordyalis rhizoma)- kod nas poznata kao Mlađa ili Šuplja Mlađa. Postoji oko 470 vrsta ove biljke, a rasprostranjena je u Evropi, Aziji, kao i na planinama Afrike.

Kao odgovor na bol naše telo poseduje sopstvene opijatske receptore. Kada se bol pojavi aktiviraju se određeni enzimski sistemi, ćelije daju svoje specifične odgovore i dolazi do promena na nivou ćelijskih kanala (kanali kroz koje se dinamično izmenjuju joni kalcijuma, natrijuma, kalijuma). Na ovaj način se koče bolni impulsi, koji dopiru do mozga, ali ovo nije dovoljno da se umire pravi izvori bolova.

Postoje u telu brojni receptori protiv bolova: delta, k, i mu receptori. Oni imaju posebnu prijemčivost na endorfine i enkefaline (endomorfinske materije locirane u depoima određenih delova mozga). Otkriveni su u presinaptičkim (završetak jednog nerva) i postsinaptičkim (početak narednog nerva) formacijama. Ove supstance se inače efikasno oslobađaju iz svojih depoa delovanjem akupunkture. Inače, mu receptori su skoncentrisani i u želucu, duž tankog creva i u početnom delu debelog creva. Aktivacija ovih receptora umiruje peristaltičke pokrete. Mu opijatski receptorski agonisti (agonist aktivira receptore, a antagonist ih umiruje) su upravo pronađeni u spomenute dve biljke.

Yin Su Ke (Papaver somniferum)– su ustvari čaure Domaćeg Maka, koje zaostaju nakon pražnjenja semenja iz njih. Čaure maka su registrovane u kineskoj materiji medici. One su upravo izvor mu opioidnih receptorskih agonista. Primarno se koriste kao adstringent (stiska sluzokože i kožu) i kao opšti stabilizator. Preporučuje se kod diarea i kašlja, ako su praćeni bolom. Ako se upotrebi van ovih tegoba vodi usporenju disanja i umirivanju peristaltike.

Yan Hu Suo (Cordyalis rhizoma)– spada takođe u Papaveraceae. Aktivni deo su tvrdi komadići rizoma (rizom je podzemno stablo), koji su žućkasto braonkasti. Upotreba ovih rizoma poboljšava cirkulaciju i reguliše harmoničan tok ĆI-a (energije) kroz akupunkturne meridijane. Biljka posebno dobro prodire u meridijan jetre, ali i u meridijan srca i želuca. Snažno zaustavlja bol. Deluje ne samo na mu, već i na k receptore. Poseduje alkaloide (tetrahidropalmitin, protopin, kordialin i dr), kao i brojne flavonoide. Efikasno primiruje opioidne zavisnike (heroinske, metamfetaminske, kokainske). Kada se priprema na sirćetu lakše i direktnije prodire u kanal jetre. Primećeno je da se efekti biljke pojačavaju ako se koristi uz elektroakupunkturu.

Objavljeno u Fitoterapija

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *