KAKO POBOLJŠATI KVALITET ŽIVOTA SREDNJEG DOBA- PRVI DEO

Izvodi iz knjige „Trilogija integrativne medicine“

Koliko god je mladost divan i nezaboravan period života, ali i opterećen i opasnostima i iskušenjima, na koje mlad čovek može lako nailaziti, slično je stanje, pa i gore, u kasnijim periodima života, zbog laganog i neminovnog trošenja vitalne energije. Vitalna energija, taj „plamen“, neprekidno klizi iz „peščanog sata života“. Zadatak je onih koji leče, a pre svega i samoga čoveka u zrelim godinama, da uspore odasipanje tog „peska“.

PLAMEN ŽIVOTA

Minerva, kreator tog vitalnog kaže: „Dala sam vam obilje tog plamena, ne samo dovoljnog da održava vašu vatru burnom, već sam napunila vaše „lampe“ bez imalo prljavštine!

MINERVA

Pojedinac treba, da svoj život, uz svo pozitivno iskustvo, koje sakuplja na tom putu, usmeri u pravcu napora, da mu život bude kvalitetan i dug. I tu, kao i u mladosti, od velike je važnosti pravilno korišćenje i raspoređivanje energije, koja se unosi hranom. Na tu vrstu energije čovek može najlakše uticati (akupunkturna medicina zagovara, da je Slezina organ koja stvara energiju iz hrane- to oni zovu Jin energija).

Uz vitalnu energiju, koja se nasleđuje na rođenju od roditelja, uz energiju Kosmosa, koja se upija prvim jutarnjim udisajem, uz odbrambenu energiju tela, koju poseduje svako živo biće, vrlo je važna upravo energija , koja se stvara hrnom. Trebalo bi da čovek prema njoj ima veliku odgovornost, kao i da zna šta sve korisno može učiniti za sebe, usvajanjem zdravih principa, ali i eliminacijom svega štetnog.

Esenciju života ubrzano isušuju i umanjuju: nagle tegobe stomaka, grčevi, tegobe usled lošeg varenja nakon jela, masan stomak tokom dužeg vremenskog perioda, dugotrajno korišćenje isključivo vrele i isključivo suve hrane, žeđ i učestala glad. Međutim, ništa tako ne oštećuje tu dragocenu esenciju kao loše varenje.

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *