Skip to content

JESEN I ZDRAVSTVENE TEGOBE

Hronični rinitisi (kijavice)

Kiše, vetrovi i povećana vlažnost vazduha provociraju kompletan respiratorni sistem, od nosa, grla, sinusa, sve do kompletnog plućnog aparata (disajnih cevi i plućnog tkiva). To jako dobro znaju osobe koje imaju slabosti pomenutih zona. Tegobe i simptomi obolenja mogu da se intezivnije, nego u drugim godišnjim dobima, provlače skoro kroz celu jesen, ali i na druge delove godine, u manjem intenzitetu.

Hronične kijavice su veoma dosadne i na jasan način umanjuju kvalitet života, posebno kada im naiđe period pogoršanja (akutizacije). Svakako da ne ugrožavaju život, ali se mogu širiti i na ždrelo, na sinuse i veoma ometati osobu u svakodnevnim profesionalnim i životnim aktivnostima. Zbog toga, njihovom lečenju treba pristupati ozbiljno i kompleksno. To uključuje aspekte oficijelne medicine, ali i grane integrativne (prirodne) medicine i to u više njenih oblasti (fitoterapija, akupunktura, apiterapija)

Kad god je moguće, kijavicu treba lečiti na osnovu antibiograma, po uzetom brisu iz nosa, čime se određuje najefikasniji antibiotik, u konkretnom slučaju. No, često to ne bude dovoljno, pa je potrebno da se pomogne i drugim načinima. Nešto sa čime se slažu i specijalisti ORL, to je primena inhalacija. Inhalacije se mogu izvoditi modernim inhalatorima, gde se kao supstance koriste ili oficijelni lekovi ili esencijalna ulja lekovitih biljaka. Naravno, inhalaciju je moguće obavljati i na najjednostavniji i najobičniji način inhaliranjem iznad toplog čaja, koji bi trebao da bude mešavina bar dve- tri lekovite biljke (žalfija, majkina dušica, eukaliptus, bosiljak, kamilica, itd). Inhalacije treba sprovoditi uredno, disciplinovano, a nekada i dugotrajno.

majkina dušica
bosiljak

Akupunktura može dati veoma dobre rezultate i na dugo vremena umanjivati tegobe. Koriste se filiformne iglice, toliko tanke, da pacijent često i ne oseti njihov ubod. Pored iglica koje se postavljaju na akupunkturne tačke u neposrednoj okolini nosa, koriste se i udaljene tačke, koje takođe imaju moć lekovitosti, posebno ako se poseduje dovoljno znanja, da se uoče glavni razlozi koji su doveli do tegoba (alergije, hladnoća, vlaga, vetar).

Korisna je takođe i primena apiterapije (pčelinjih proizvoda): propolisa, polena, perge, itd, ali o tome treba potražiti savet od vrsnog apiterapeuta.

Objavljeno u Fitoterapija

2 Komentar

 1. Dragana Maslarevic

  Dragi dr Nikolicu,
  svidja mi se smer u kome idete sa ovim clancima.
  Mozda bi bilo dobro videti i neki konkretan recept za inhalaciju za decu i odrasle ili pak neku cajnu mesavinu koja pomaze. Neki od recepata iz Vasih izvrsno napisanih knjiga ili nesto sto jos niste stigli podeliti u knjigama a u praksi Vam se pokazalo kao dobar lek ili pomocna terapija.

  Srdacan pozdrav.

 2. Dragana,
  Hvala Vam što pratite moj blog. Prihvatam Vašu sugestiju i uskoro ću se koncentrisati na davanje praktičnih uputstava. Za sada sam „gradio bazu“ za blog, a treba preći na praktične savete.
  Nevezano za ovo, pozdravljam Vašu preduzimljivost. U svakoj generaciji polaznika na predavanjima iz fitoterapije, izdvoji se nekolicina, veoma motivisanih i aktivnih osoba, a Vi ste tu za primer.
  Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *