Skip to content

RANO JESENJE DOBA- „MIHOLJSKO LETO“

ZDRAVSTVENE TEGOBE KOJE NASTUPAJU SA PROLASKOM LETA

Dragi Moji,

Rana jesen donosi obilje, u obliku dozrelog voća, umerenih i veoma prijatnih temperatura, živopisnosti prirode, koja se razliva u mnoštvo boja prijatnih oku, komotne i intenzivirane ljudske aktivnosti na nivou socijalnih kontakata, brojna kulturna i umetnička događanja , sportske događaje, itd.

Ali, ovo je sa druge strane i vreme pojačanog vetra, pojačane vlažnosti (čestih kiša, ali i pljuskova) sa čestim i iznenadnim padovima temperature, kao uvod u hladni deo godine.

Akupunkturna medicina bi rekla, da je vreme „pete sezone“- „miholjsko“, „indijansko“ leto, vreme prevladavanja energije elementa Zemlja ( čiji su telesni predstavnici Slezina i Želudac), koja sa svoje strane, posebno u ovom periodu, može da unosi patološku Vlagu u organizam, koja vodi zastojima energije- Ći-a ili Ki-a (najbitnijeg pojma u medicini Istoka). Energiji je neophodna konstantnost kretanja i proticanja kroz akupunkturne tačke i meridijane. Još je Sigmund Frojd, ne baveći se akupunkturom, niti medicinom akupunkture i energije (realno i ne znajući za nju) rekao: „Zdravlje je ravnoteža između priticanja i odlivanja energije“! Zato, zastoji energije usled nagomilavanja patološke Vlage, mogu da daju osetljivosti i razbolevanja pre svega respiratornih organa.

Ovo vreme se karakteriše učestalim virusnim infekcijama, upalama grla, obolevanjem bronhija, učestalim napadima astme i zato je potrebno jačati sopstveni imunitet, provoditi vreme na svežem vazduhu, hraniti se zdravo i koristiti pre svega u preventivnom smislu, ali i kada dođe do pojave bolesti, prirodne sisteme lečenja: lekovito bilje, akupunkturu, vežbe joge i Ći Gonga (usklađene pokrete i sisteme disanja za postizanje ravnoteže uma i tela), lekovite preparate meda, itd.

proizvodi od meda
lekovito bilje
joga
Objavljeno u Fitoterapija

5 Komentar

 1. Tatjana Stanisavljević

  Zadovoljstvo je čitati vaš blog. Tako jasno i pitko pišete da svi mogu da prate vaše tekstove. Radujem se svakom.novom tekstu. Iz svakog naučim nešto novo

  • Zoran

   Gđo Stanisavljević,
   Zahvaljujem na Vašoj poseti mom blogu. Vidim da ste zainteresovani za teme, koje ovde nalaze mesto. Ovih dana će biti detaljnijih opisa i saveta, šta koristiti u preventivnom smislu, da se zaštite pluća i kompletan disajni sistem. Iza toga će slediti priče o zaštiti delova digestivnog sistema (debelog creva, pre svega, kao organskog parnjaka sa plućima), koža, koja je tkivo kojim pluća vladaju, kao i o lokomotornom sistemu, kojeg napadaju vlaga i hladnoća, koje su patološki faktor jeseni.
   Još jednom, hvala na „poseti“ blogu.

 2. Dragan Dimitrijević

  Poštovanje,
  Dr. sa nestrpljenjem čekam tekstove o zdravstvenim problemima vezani za kukove/zglobove/, nerve , bešiku ….probleme nas starijih.
  Vaš bivši pacijent.

  • Dragane,
   Uz pozdrav i zahvalnost što pratiš blog, ide i obećanje da će biti tekstova i da ću pisati o brojnim problemima i načinima lečenja, koje primenjuhem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *