Skip to content

KAKO POBOLJŠATI KVALITET ŽIVOTA SREDNJEG DOBA- DRUGI DEO

Važnost pravilne ishrane i dobrog varenja

Čuveni lekar Starog Rima, Galen je dobro varenje nazivao korenom života. Dobro je da u svesti postoji jasna ideja o Galenovom jednostavnom pravilu: „Treba brinuti o dobrom varenju, pre svega drugog!“

GALEN

Važno opšte pravilo za zdravlje je: hrana ne čini dobro, ako nije dobro svarena i ako takva teče udovima. Hrana koja je manje pikantna pravi manje problema. Umerenost u ishrani je veoma važna, pa zbog toga treba koristiti samo onu količinu hrane, koja je prikladna. Neophodno je, da se uz hranu ne preteruje sa tečnostima, da hrana ne bude previše tečna, ni previše tvrda, ni suviše hladna, niti da se unosi previše presne hrane. Kada se govori o varenju ne misli se samo na one procese koji se odvijaju u stomaku, već i na drugu fazu obrade hrane- u jetri, na treću- u krvi i četvrtu- u udovima.

Neophodno je koristitI hranu koja zahteva da bude svarena ili uz hranu dodavati dosta hleba. Tada, radi uspostavljanja balansa treba koristiti: žitarice, ruže, korijander, šećer od ruže, itd.

U današnje vreme, vreme brzog ritma, povećane energije Života, Planete, Kosmosa nije lako ispoštovati sve što su gornji redovi doneli. Čovečanstvo pati ili od preobilja hrane ili od masovne gladi. A, tamo gde je hrane puno, ona je industrijski obrađivana, hormonski tretirana, napunjena antibioticima, često je i zračena. Zato tamo ima toliko bolesti. Mada tu hrana nije jedini razlog oboljevanja.

I tada, gotovo detinje naivno zvuče pravila antičkog filozofa Arnalda: „Životinje, povrće, voće, drugi hranljivi proizvodi, vino, moraju biti birani sa čistih i mirisnih regiona, gde umereni vetar duva, gde sunce prijatno greje, gde vode ne stagniraju, gde nema balega, gde je prirodna vlažnost i gde se ne kvari ono što raste!“

I upravo u tim „detinjim“ stavovima treba tražiti meru ideal i ravnotežu. Ravnotežu, koja je zaboravljena. Daleko od toga da je u današnje vreme to lako ispuniti.

DIJETA I NEGA SU MEDICINA ZRELOG DOBA!

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *