Skip to content

KAKO ŽIVETI BOLJE U NAJSTARIJEM ŽIVOTNOM DOBU- III DEO

(Stavovi u knjizi su delom razmišljanja oca Renesanse, Marsalija Fićina, iz „Knjige života“)

Promišljenost je posebno poštovao Pitagora, starogrčki filozof i matematičar. On je cenio tri stvari iznad svega: Umerenost u emocijama, u hrani i u klimi. Treba se čuvati neumerenosti, jer one uzrokuju rano starenje i ranu smrt. „Ako čovek odabere ove umerenosti i sprovodi ih kao životni stil, Tvorac Života će pomoći da se živi dugo, uz Njega, čija inspiracija stvara sav živi svet!“ Savet je da čovek bude oprezan, kao što su bili Pitagora i Platon, vodeći računa o ljudskom životu, kroz proporcionalnost duhovnog i telesnog, hraneći oba dela svojom hranom i razumevajući oba podjednako. Starogrčki filozofi i mudraci Istoka su bili svesni opasnosti, koja dolazi od Saturna, pa svesni opasnosti konstantnog filozofiranja, što je tiranija Saturna, oblačili su se u bele odore i često pevali pesme i stvarali muziku i na taj način živeli dugo.

PITAGORA

Kretanje treba da bude stalno, ali sa merom i sa različitostima. Neophodno je povremeno boraviti pod otvorenim nebom, pod svetlosti. Treba se povremeno distancirati od urbanizacije. Priroda je prepuna kvalitetne jonizacije, neophodne da neutralliše ona štetna zračenja, koja donosi neprekidni boravak u kućama i stanovima. Danas je oko ljudi previše tehničkih uređaja, aparata, kompjutera, mobilnih telefona. Snažno je narušena aura ili informativno- energetsko polje, koje prirodno okružuje čoveka.

KONTEMPLACIJA

Dovoljno je pogledati kako se leti ponašaju na planini, na odmoru, u većim turističkim centrima. Velika većina njih nikada „ne napusti asfalt“. I na planini se kreću „bezbednim“ putevima. Borave u kafićima, u kafanama, na betonskim teenima, u prodavnicama, u zatvorenim bazenima. Boje se da svojom nogom zakorače na livadu, na travu. Boje se neravnine na zemlji, bubica, pauka, da ih dotakne biljka, da slučajno ne nakvase noge u prirodnoj vlazi. Poljski miš, veverica, puh, voluharica su „realne opsanosti“ i nepedvidivosti njihovim životima.

(Iz „Trilogije integrativne medicine“- koautor dr Zoran Nikolić)

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *