Skip to content

KAKO ŽIVETI BOLJE U NAJSTARIJEM ŽIVOTNOM DOBU- II DEO

(Iz knjige „Trilogija integrativne medicine“- koautor Zoran Nikolić)

Postoji još dosta bitnih faktora o kojima je potrebno voditi računa da bi se održavala delikatna zdravstvena ravnoteža. I to nije vezano za konkretno godište, za bilo koji konkretni period. Treba voditi računa da se spreči „pojačan protok krvi“, koji nije ništa drugo, nego što se u savremeno vreme naziva arterijskom hipertenzijom. Takođe treba izbegavati intenzivna znojenja i izlaganje suvom i vrelom vetru, jer to isušuje telesne sokove i samu vitalnu esenciju.

Pozne godine i godine realne starosti nalažu umerenost i ravnotežu između aktivnosti tela i aktivnosti duha. U tim godinama već u čoveku postoji značajno životno iskustvo o sebi samom, kao i o sopstvenim potrebama tela i duha. Pokušaji izlaganja sebe onim naporima, koji se lako podnose u mladosti, često mogu da uslove neželjene posledice. Mnogi od onih, koji su na silu i dugo pokušavali da zadrže četrdesete godine, kada su telo i duh na vrhuncu, nisu uspeli da dožive ni šezdesete! Starogrčki mudraci su uvek predlagali srednji put između Venere i Saturna. Duboko verujući u uticaj planeta na život, oni su im davali gotovo ljudske ili pre, božanske osobine.

„RAĐANJE VENERE“

Venera je smatrana simbolom svake mladosti, telesnih radosti i seksualnih užitaka.

A, Saturn je nasuprot, onaj koji vodi filozofiranju, kontemplaciji i odricanju svakog telesnog zadovoljstva.

SATURN

Korigovanje telesnih aktivnosti na razumnu meru, kao i izbegavanje neumerenosti u filozofiranju i intelektualnom radu, pruža šansu za uravnotežen i zdrav život. Neophodno je više fizičke aktivnosti za ljude koji su posvećeni razmišljanju, uz pažljivo biranje hrane, sa svim vrsstama „lekova“, koji jačaju razum, telo, duh i memoriju. „NE TREBA BITI SUVIŠE OBUZET NIČIM, NITI OBUZDAVATI SVOJE ZADOVOLJSTVO PROMIŠLJENOŠĆU!“

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *