Skip to content

Mogućnosti integrativne medicine

Ažurirano 14. jul 2022.

Neke situacije

Integrativna medicina često ume da poleči ono što oficijelna medicina ne ume, jer sve ono što se tiče energetskih problema: zastoj energije, njen manjak, višak, konverzija normalnog toka, kretanje energije neadekvatnim putevima, sve su to stvari pred kojima je zvanična medicina nemoćna i nema ama baš nikakav odgovor. Čak i mi, lekari oficijelne medicine bivamo pozitivno iznenađeni kada vidimo moći određenih grana integrativne medicine.

Meni lično se prošlog leta desio veoma neprijatan zastoj energije na nozi, usled čega su mi danonoćno poigravali drugi i treći prst na nozi, što mi nije dozvoljavalo da zaspim. Sve dok mi dr Ana Žikić nije poslala gvašu, pljosnatu pločicu od žada, kojom sam, tretirajući prosto fizički, prevlačenjem pločice duž akupunkturnog kanala, rešio problem.

Bio sam i svedok da sam zaustavio, nakon šetvrtete akupunkture, štucanje čoveku, koji je imao taj ozbiljan problem neprekidno 4 meseca.
O magiji lečenja periferne paralize nervus facialisaBelova paraliza ili o problemu visećeg stopala, i da ne govorim.

Ili, zaboli zub prodavca, koji nas je za neki deo nameštaja vodio u njihov magacin u Vrčinu. Dadoh, izvesno vreme pre toga, mojoj majci gomilu papirića, koje je šef škole za akupunkturu , Japanac Jošaki Omura, „napunio energijom“, uz reči:

„Papirići su analgetski, deluju, gde se prislone, posle 20 sekundi i delovanje im je 4 sata.“

Izbezumljenog prodavca je prestao da boli zub i pitao je potpuno zbunjen moju majku:

„Gospođo, kakav Vam je ovo aspirin?“…

Tek sam se ja na to iznenadio, jer sam bio totalno skeptičan u Omurine reči.
Eto, za početak, nekoliko crtica…

Objavljeno u Fitoterapija

7 Komentar

 1. Milos Dimitrijevic

  Uvazeni Prim.Dr. Nikolicu,

  Sa nestrpljenjem smo iscekivali vasu trecu knjigu iz oblasti tradicionalne i alternativne medicine, i ona se pojavila kao Trilogija Integrativne Medicine, gde ste u saradnji sa vasim kolegama otvorili novi aspekt savremene medicine obuhvativsi fitoterapiju, apiterapiju i akupunkturu kao trilogiju tradicionalnog i alternativnog lecenja.

  S postovanjem,
  Ir. Milos Dimitrijevic

  • Poštovani Gospodine Dimitrijeviću,
   Drago mi je što pratite tematiku integrativne medicine i što ste zainteresovani za te lepe medicinske discipline i sisteme lečenja.
   Ova treća knjiga je prirodni nastavak prve dve. No, nadam se, da neće biti i poslednja.
   Znajući da se bavite oblastima koje su daleko od medicine, zahvalan sam Vam za Vaša interesovanja za prirodne sisteme lečenja i za ljubav prema prirodi.
   S punim poštovanjem
   Zoran Nikolić

  • Gospodine Dimitrijeviću,
   Hvala na lepim rečima i interesovanju. Svako od nas troje- autora, se potrudio da nesebično prenese svoja stečena znanja, kao i iskustva, tokom dugogodišnjeg rada sa pacijentima. Forma knjige, da se na jednom mestu, 15 važnih medicinskih tema obradi iz ugla tri važne discipline integrativne (komplementarne) medicine jeste poseban pristup. I nadam se na korist i onima koji se bave tim disciplinama, ali i onima, koji su kao zainteresovani laici, poput Vas, skloni prirodnim putevima očuvanja zdravlja ili pomoći u bolesti.
   S poštovanjem
   Zoran Nikolić

 2. Milos Dimitrijevic

  Postovani Prim. Dr. Nikolicu,

  Jako mi je drago da ste odmah reagovali na moj komentar. Imam jos jedno pitanje za vas-procitao sam jedan tekst u kome govorite o pinealnoj zlezdi tzv. „trecem oku“. Moje pitanje glasi: Da li smo fluoridom iz paste za zube u ovih 68 godina pranja zuba (sa tom pastom) nepovratno kalcifikovali i onesposobili to trece oko, ili pak ima nacina da se ono reaktivira i obnovi makar u delimicnoj formi?

  S punim postovanjem,
  Milos Dimitrijevic

  • Gospodine Dimitrijeviću,
   Priča o epifizi je veoma intrigantna. Mnoge kulture je definišu kao „treće oko“. Pinealna žljezda (epifizaa) je naša „zvezdana kapija“- veza između fizičkog i metafizičkog života.Tačno je da se vremenom epifiza kalcifikuje, a u tom lošem procesu se posebno okrivljuje fluor, kojeg najviše nalazimo u zubnim pastama. Osim fluora i kalcijum (prirodno) doprinosi njenoj kalcifikaciji. Stav je da se epifiza može reaktivirati i na određeni način obnavljati. To se može činiti meditacijama, jogom i molitvama (svi spomenuti meditativni pristupi čiste barijeru oko epifize).Takođe i unosom određene vrste hrane se čisti epifiza. U tom smislu je potrebno koristiti: jabukovo sirće, jesti trešnje, višnje, orahe, kukuruz, paradajz, đumbir, bademe, meso piletine i ćuretine.
   S poštovanjem i uz pozdrav
   Zoran Nikolić

 3. Borislav

  Postovani dr Nikolicu,
  Zahvaljujem Vam se na izuzetno interesantnim temama o kojima ovde pisete. Vasi tekstovi su veoma poucni i otkrivaju nam nova saznanja iz integrativme medicine .
  Zelim Vam uspeh u radu.
  Srdacan pozdrav,
  Borislav Vujic

  • Poštovani Gospodine Vujiću,
   Hvala Vam na lepim rečima i svakako na interesovanju za teme iz oblasti integrativne medicine, a posedno za akupunkturu, apiterapiju i fitoterapiju.
   Sve najbolje Vam želim.
   Zoran Nikolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *