Skip to content

Autoimune bolesti i PCR test

Ažurirano 14. jul 2022.

Proučavanje oblasti autoimunih bolesti ukazuje na neophodnost prisustva „primarne lezije“, da bi se započeo proces autoimune reakcije, odnosno proces defektnosti odbrambenog sistema organizma. Iako se puno o tome zna, ipak je sve u nivou velike verovatnoće, ali ne i apsolutne tvrdnje.

Pretpostavlja se da su različiti mikroorganizami ta „primarna lezija“. Kod različitih autoimunih bolesti pominju se različiti mikroorganizmi. Njihov broj je veliki i često je uslovljen i drugim „pogodnostima“ i stanjima organizma domaćina, koji kompromituju nastanak autoimunih poremećaja:

  • stres organizma,
  • neadekvatne dijete,
  • unos određenih lekova,
  • pojačana propustljivost crevnog zida domaćina na delovanje nekih endotoksina i samih antigenskih proteina mikroorganizama,
  • pa i postojeće stanje od ranije – imunološke defektnosti organizma, itd, itd.

U tom smislu se najviše pominju: virusi malih boginja, Mycobacterium paratuberculosis- kod Kronove bolesti, Klebsiella (Gram negativna bakterija)- kod ankilozirajućeg spondylitisa, Yersinia, Escheriha coli, Proteus vulgaris, Chlamydiae, itd.

Velikim delom problemi nejasnosti nastaju zbog nedovoljno senzitivnih laboratorijskih testova, jer su se veoma često dokazivali promenjeni mikroorganizmi, najčešće sa razorenim ćelijskih opnama (zidovima).

„Revoluciju“ je načinio PCR test, jer se on pokazao kao senzitivan na prisustvo mikroorganizama. Radi se o testu delovanja enzima Polimeraze (polymerase chain reaction), koji ima sposobnost umnožavanja DNK mikroorganizma, čime se lako detektuje prisustvo konkretnog uzročnika.

PCR test može da dokaže prisustvo nekoliko stotina mikroorganizama u gramu tkiva (napr. zida creva), a u današnje vreme je taj test postao toliko senzitivan da može da se razvije kao pozitivan, kada postoji samo jedna ćelija mikroorganizma! To je mnogo ispod očekivane infektivne doze, jer je prosečno pokazano, da je potrebna količina od bar 100 hiljada mikroorganizama/ gr tkiva domaćina.

Ovo je danas posebno aktuelno, u vreme pandemije korona virusa, jer je PCR test veoma senzitivan i na prisustvo minimalnih količina virusa korone u jedinici tkiva. Usled toga je usledio stav, da je PCR test NEPOUZDAN u 63% slučajeva. Da li se zbog toga javlja veliki broj PCR pozitivnih pacijenata, a kliničke slike kao i da nema?

Objavljeno u Fitoterapija

Budite prvi koji će komentarisati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *